Geschiedenis van de Bontebrugkerk

De originele, eerste echte, bontebrugkerk stamt uit 1932. Deze heeft slechts 12,5 jaar dienst gedaan want bij de bevrijding op goede vrijdag 30 maart 1945 hadden de Engelsen een munitiewagen voor de kerk geparkeerd welke door de terugtrekkende Duitsers beschoten werd met ontploffing, brand en verwoesting van de kerk tot gevolg.


De kerk uit 1932De kerk na de verwoesting


De nieuwe kerk vlak na de bouw omstreeks 1950, de toren is er nog niet


De nieuwe kerk stamt uit 1949, de toren is iets later gebouwd en was er in 1952. Rechts op de onderstaande foto staat het eerste kerkje van Bontebrug uit 1887 dat vanaf 1932 als gymnastiekzaal van de school heeft gefungeerd. Rond 2000 is dit afgebroken.


De huidige kerk in 1987

De huidige Bontebrug kerk bezit sinds 1980 een engels orgel, daterend van 1875 en oorspronkelijk gebouwd door Coetzer and Co. Het orgel is afkomstig uit de Zion Hill kerk in de plaats Old Hill in Wales.


Het nieuwe orgel

In de bontebrugkerk zijn diverse bouwkundige aanpassingen gedaan om het orgel te kunnen plaatsen. Het oude orgel was namelijk vanaf de zijkant bespeelbaar en deze vanaf de voorzijde waardoor er een ballustrade moest komen. Deze ballustrade komt uit een andere kerk in wales die gesloopt werd en is aangepast en in deze kerk gebouwd op de hiervoor uitgebouwde orgelzolder. Het orgel heeft maar liefst 1200 pijpen.

Het orgel is in 2005 geheel gerestaureerd. Klik hier voor het krantenartikel over de heringebruikname van het orgel na de restauratie.

Met dank aan de Heer T. Kraaijenbrink, die nauw betrokken is geweest bij de plaatsing van het nieuwe orgel, voor de informatie en de foto's.

De foto's zijn in groter formaat maar worden kleiner getoond.

Bij fotos staan recente foto's van de kerk van binnen, het (binnenwerk van het) orgel en het uitzicht vanaf de toren.